-

ASOCIAŢIA CULTURAL-CREŞTINĂ A UCRAINENILOR DIN ROMÂNIA «TARAS ŞEVCENKO»

КУЛЬТУРНО-ХРИСТИЯНСЬКЕ ТОВАРИСТВО УКРАЇНЦІВ РУМУНІЇ ім. «ТАРАСА ШЕВЧЕНКА»

duminică, 22 ianuarie 2012

EVENIMENTE CULTURALE UCRAINENE LA MUZEUL ŢĂRANULUI ROMÂN

Viorel  Cotec şi Iaroslava Colotelo
În ziua de 17 decembrie 2012, în sala Horia Bernea a Muzeului Ţăranului Român, Ambasada Ucrainei în România împreună cu Uniunea Ucraineană din România au organizat o serie de evenimente culturale.
Cu ocazia apropierii sărbătorilor de iarnă şi celei de-a 20-a aniversări de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Ucraina şi România a avut loc un concert, la care au participat ansamblul «Zorea» al filialei UUR din Bucuresti, şi ansamblul popular vocal «Kamerton» din oraşul Hust, Ucraina.

Doamna Iaroslava Colotelo, consilier la Ministerul Culturii şi Cultelor din România a salutat pe toţi cei prezenţi la acest concert, iar domnul Viorel Cotec, de la Ambasada Ucrainei, în discursul său de deschidere a consemnat: «Astăzi în această sală, două ansambluri ucrainene, unul din Ucraina şi unul din România ne vor încânta cu glasurile lor cristaline aducându-ne atmosfera unică a minunatelor sărbători de iarnă: Naşterea Domnului şi Anul Nou. Această iarnă a devenit semnificativă atât pentru statul ucrainean, cât şi pentru relaţiile româno-ucrainene în special. Pe 1 decembrie, ucrainenii au aniversat 20 de ani de la referendumul ucrainean în cadrul căruia poporul ucrainean s-a exprimat practic unanim pentru restaurarea independenţei statale a patriei noastre. Iar pe 1 februarie 2012 se împlinesc 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Kiev şi Bucureşti. Îmi face plăcere să subliniez că această dată jubiliară Ucraina şi România o întâmpină în condiţiile de creştere semnificativă în toate dimensiunile de relaţii bilaterale, politice, cultural-umanitare şi financiar-economice.»
Bogdan Clempuş şi Andrei Rebryk
Oaspeţii din Ucraina au dăruit comunităţii ucrainene din Bucureşti, nu numai un buchet de melodii fermecătoare ci şi focul din Betleem. Reprezentantul organizaţiei ucrainene de tineret «Plast», Andrei Rebryk cel care a transmis focul din Betleem reprezentantului  organizaţiei de tineret UUR, Bogdan Klempuş, a spus în scurta sa cuvântare:  «Sunt foarte bucuros să vă aduc această părticică de pace şi lumină din Betleem care de câţiva ani este răspândită nu numai în Ucraina ci şi în diaspora ucraineană. Sper că această lumină sfântă va arde nu numai în casele şi candelele ci şi în inimile dumneavoastră.»
I. Chideşciuc şi prof. dr. Volodimir Antoficiuc
De asemenea, a avut loc şi lansarea cărţii «Apelul înălţimilor», publicată în 2011 la editura «Zoloti Lytavry» din Cernăuţi cu sprijinul Universităţii Naţionale din Cernăuţi «Yuriy Fedkovich», cartea fiind prezentată de către prof. dr. Volodimir Antoficiuk şi  de autorul ei, Ivan Chideşciuk.
«Această carte este, întradevăr, o mare expresie a spiritului uman. Veşnica dorinţă a omului de a atinge esenţa lui Dumnezeu şi a Fiului Său pe Care l-a trimis în această lume, şi astfel oricine crede în El, urmând cuvintele Evangheliei, să nu piară ci să  aibă viaţă veşnică. Proza lui Ivan Chideşciuk, prezentă în această carte, este de o înaltă moralitate şi spiritualitate. Sunt extrem de mulţumit că autorul apelează la portretele spirituale ucrainene, ca Taras Şevcenko, Olga Kobyleanska care s-a născut la Gura Humorului, pe binecuvântatul pământ românesc şi portretul lui Silvestru Zaricevskyi care de asemenea a trăit în oraşul Siret, unde a fost profesor de gimnaziu şi un primar minunat. De asemenea sunt foarte mulţumit de faptul că în această carte sunt prezentaţi şi autori  care trăind în România crează în limba ucraineană, în opinia mea creaţiile lor sunt o puternică parte a literaturii ucrainene.» – a spus Volodimir Antoficiuc.
Cvartetul «KAMERTON»
Autorul, Ivan Chideşciuc a declarat că mesajul principal al cărţii sale «Apelul înălţimilor» este un apel la înălţimea noastră umană: «Cartea conţine povestiri, proză scurtă, dar şi prezentarea unor portrete literare din literatura ucraineană, dar şi portretele unor scriitori ucraineni, contemporani, din România.»
La final, directorul artistic al ansamblului «Kamerton» a spus: «Evenimentele de astăzi s-au petrecut la un nivel înalt. Asemenea evenimente sunt necesare, deoarece scopul lor este de a sprijini în primul rând pe ucrainenii care trăiesc în România, care trebuie să fie conştienţi de rădăcinile lor ucrainene şi de  cultura ucraineană. Să reînvie, după posibilităţi, tradiţiile, cântecele şi folclorul nostru.»

Mihai Hafia TRAISTA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu