-

ASOCIAŢIA CULTURAL-CREŞTINĂ A UCRAINENILOR DIN ROMÂNIA «TARAS ŞEVCENKO»

КУЛЬТУРНО-ХРИСТИЯНСЬКЕ ТОВАРИСТВО УКРАЇНЦІВ РУМУНІЇ ім. «ТАРАСА ШЕВЧЕНКА»

duminică, 19 mai 2013

Ucrainieni din Târnova, în greva foamei


       28 de persoane de etnie ucraineană din comuna arădeană Târnova, care susțin că nu le-au fost rezolvate probleme funciare, au intrat în greva foamei, considerându-se nedreptățite și discriminate de autoritățile locale.
28 de ucrainieni sunt in greva foamei pe motiv ca sunt discriminati
        Cei care au intrat în greva foamei au acuzat comportamentul primarului comunei, Florin Farcașiu, dar și a unor angajați din Primărie.

        Joi 16 mai, protestatarii ucraineni din Târnova, jud. Arad au ajuns la Bucureşti. Ziariştii Uniunii Ucrainenilor din România s-au întălnit cu ei la Ambasada Ucrainei din Bucureşti.

     
     Iată ce ne-au declarat câţiva dintre ei:
    
 Hanţig Petru:
Am venit la Bucureşti pentru că ne-au luat pământul pe care l-am cumpărat şi avem acte pentru el, inclusive păşunatul, nu mai avem unde să ne paştem animalele şi tot pe noi ne cheamă la poliţie şi ne hărţuiesc, după care ne spun să mergem în Ucraina şi să ne aducem de acolo pământ. Noi ne-am vândut pământul în Maramureş şi am cumpărat aici, iar acum nu avem dreptul să-l folosim. Primarul cu oamenii lui nu ne lasă să trăim, dacă ne-au luat pământul noi din ce să trăim? 
          
         Micolaiciuc Ştefan:
La şcoală din nou îşi bat joc de copiii noştri. 23 de copii i-am mutat la o şcoală din altă comună, pentru că îi numesc la şcoală ruşi împuţiţi şi îi umilesc încontinu.  A spus că nevestele noastre fată ca sroafele o mulţime de copii. Primarul comunei Tauţi ne-a primit copiii şi le-a asigurat şi transportul. Iar la noi în sat şoferul Orga Iacob care ducea copiii la şcoală, era omul primarului şi pe lângă că şi el îi jignea, conducea beat, iarna descidea turela ca să-i bată vântul, îi lăsa cam la un km. de şcoală, a avut şi accindete cu copiii în maşină, dar se lega şi de fetele noastre, le hărţuia sexual.
Acum noi nu avem loc de păşunat. Ne-au luat pământul, iar impozitul tot noi îl plătim_ şi ei iau subvenţiile. Asta ne-a impins să venim la Bucureşti. Unii dintre noi sunt de 5 zile în greva foamei. Ne-au bătut şi pe deasupra ne-au amendat. Oamenii primarului au venit la un om de al nostru cu 15 maşini şi l-au bătut, i-au interupt firul de telefon să nu poată suna. Salvarea a dus-o pe nevasta lui împreună cu copilul la spital. Banda era condusă de Gabor Corneliu, preşedintele organizaţiei PNL, iar la urmă omul a fost amendat împreună cu băiatul său. Poliţia ne intimidează, ne ridică noaptea si ne duc să dăm declaraţii de ce ne cerem înapoi pământul.
Carpa Gheorghe:
(arată actele pentru loturile de pămâmt) au sădit vii pe pământul nostru, suntem 9 fraţi şi în această situaţie suntem aproape 60 de personae.
Suntem 1500 de ucraineni în comună, din 6000 de locuitori. Am făcut o staţie de autobus, pe banii noştri, foarte frumoasă din cărămidă, acoperită cu Lindab, pentru copii noştri, zugrăvită, iar primarul şi-a trimis oamenui şi au devastat-o. E de 23 de ani primar, l-am înregistrat cum ne
ameninţa că nu se lasă până nu rămânem în pielea goală şi că îl doare în cur de noi să ne aducem pământ din Ucraina.Un comentariu:

  1. Situatia este destul de grava.Pentru rezolvarea problemei ucrainenilor din Tarnovo,consider ca este necesara interventia prompta si vehementa a UUR cat si a deputatului Marocico.Propun solicitarea sprijinului si din partea altor organe si organisme competente.

    RăspundețiȘtergere